Hvar Unlimited
Mjesto:
Vrsta smještaja:
Dolazak:
Odlazak:
Broj osoba:
 
 1. Stari Grad

  Kako mu i samo ime govori, Stari Grad odiše prošlošću.  Počeci najstarijeg grada u hrvatskoj datiraju još u prapovijest, 384. godine prije Krista kada su grci s otoka Paros u Egejskom moru ondje utjelovili grad i nazvali ga Faros.

  Stari Grad je smješten u središnjem dijelu otoka, skriven u prekrasnom, dubokom zaljevu  i okružen borovom šumom. Zbog svog položaja, Stari Grad je središnja otočna luka i nezaobilazno mjesto za nautičare.

  Stara gradska jezgra sačuvala je svoj tradicionalni izgled i atmosferu koja osobito privlači turiste koji doista traže iskonsko iskustvo 'Mediterana kakav je nekada bio'. Stari Grad njeguje svoj imidž tihog i kulturom bogatog grada, koji se ponosi svojom impozantnom prošlošću.

  U srcu grada smješten je i Tvrdalj, ljetnikovac  renesansnog pjesnika Petra Hektorovića, zasigurno najpoznatijeg Starograđanina u prebogatoj povijesti ovog grada. Slikoviti Tvrdalj i njegov središnji ribnjak  inspiracija su mnogim umjetnicima i nezaobilazno mjesto turistima, ali i romantična oaza za intimne obrede vjenčanja.

  U blizini Tvrdanja je i crkvica sv. Roka, zaštitnika Grada kojemu u čast domaćini svake godine 16. kolovoza priređuju veliko slavlje bogato kršćanskom tradicijom ali i popratnim zabavnim sadržajima. Župna crkva sv. Stjepana i dominikanski samostan Sv. Petra osim vjerskih obreda često ugošćuju vrhunske koncerte klasične glazbe.   Slikoviti starogradski trgovi ljeti se pretvaraju u pozornice s kojih dopire klapska pjesma, tradicionalni plesovi, zvukovi limene glazbe, uz nezaobilazne domaće delicije.

  Mnoge stare kamene kuće domaćini su pažljivom adaptacijom pretvorile u komforan smještaj u kojemu je često ostvaren idealan spoj modernog i tradicionalnog. Oni koji pak ne žele biti u gradskom središtu već što bliže okolnim gradskim plažama, svoje će idealno utočište pronaći na području popularnog naselja Borić na južnoj strani zaljeva ili pak u jednom od modernih apartmana u obiteljskim kućama u predijelu poznato kao Priko.

  Starogradsko polje, poznato kao grčki ager, predstavlja pravi dragulj svjetske kulturne baštine, i upravo zato je uvršteno na UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine. Polje je dugačko oko 6 km prostire se od uvale Vrboske do starogradskog zaljeva. To je najplodnije i najveće polje na Hvaru i na svim jadranskim otocima.  Tamošnji nasadi vinograda i maslina ostali su gotovo nepromijenjeni od prve kolonizacije starih Grka i time predstavljaju jedinstveno svjedočanstvo geometskijsog sustava podjele zemlje koje se koristilo u antici.

  Blizina Hvara, Vrboske i Jelse te okolnih sela, gostoljubivi domaćini, bogatna kulturna ponuda i nekolicina zanimljivih restorana s kvalitetnom gastronomskom ponudom, zasigurno su najveći turistički aduti Starog Grada koji se profilira u otočko središte obiteljskog i kulturnog turizma.

   

  Rudine – malo slikovito naselje udaljeno 3 kilometra od Starog Grada privući će posjetitelje u potrazi za mirom, netaknutom prirodom i autohtonim okružjem. Blizina mora, tradicionalne kamene kuće i odmak od 'civilizacije', Rudine su posljednjih godina učinile sve poželjnijom destinacijom za odmor inozemnim i domaćim turistima.

   

  Stari Grad
  Stari Grad
  Stari Grad
  Stari Grad
  Stari Grad
  Stari Grad
  Stari Grad
  Stari Grad
  Stari Grad
  Stari Grad